Marjolein

Ik ben Marjolein Hoogendoorn (1963) en deze website gaat over mijn passie voor vilt. Sinds 2008 ben ik heel veel met wol vilten bezig. Ik ben toen gestart met cursussen bij Petra van den Berg in Leiden. Ik was meteen enthousiast. Het met eigen handen creëren van vilt uit losse wol is (in)spannend, ontspannend, steeds weer verrassend en heerlijk om te doen. Het is bijzonder om de wol tijdens de verschillende stadia van het viltproces te voelen en zien veranderen.

De al ontzettend oude textieltechniek is eigenlijk heel eenvoudig. Behalve de wol en je handen heb je eigenlijk alleen maar zeepsop nodig. Toch zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Behalve de verschillende soorten (schapen)wol, zijn er vele verschillende technieken, kan er gecombineerd worden met andere vezels, stoffen en materialen en kan er bijvoorbeeld heel dun of juist erg stevig vilt gemaakt worden.

Met vilt kun je kleding of accessoires maken, maar het is ook mogelijk om kleden of objecten voor het interieur te creëren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het vilten heeft een ambachtelijke kant maar kan ook kunstzinnig toegepast worden. Al die mogelijkheden en afwisseling spreken mij aan. Verder vind ik het leuk me te verdiepen in de geschiedenis van het vilten, het vilten in vele culturen, maar ook bijvoorbeeld de verschillende schapensoorten en de mogelijkheden van de uiteenlopende soorten wol. Er is de afgelopen decennia steeds meer aandacht voor het vilten in binnen- en buitenland. Zowel ambachtelijk maar ook als kunstvorm.

Ik heb veel cursussen en workshops bij Petra gevolgd en ook bij verschillende andere (bekende) viltsters *. Zelf ben ik allerlei mogelijkheden gaan uitproberen, er is ontzettend veel te ontdekken en te experimenteren. Ik beschik over een kleine atelierruimte waar ik prettig kan werken en al het materiaal bij elkaar heb. Thuis paste dat al snel niet meer. Zomers kan er ook heerlijk buiten bij ons tuinhuis op een volkstuinpark gevilt worden.

Ik vind het leuk met anderen mijn ervaringen en kennis over het vilten te delen. Zowel met mensen die al met vilten bezig zijn door samen te werken of ervaringen uit te wisselen. Daarnaast vind ik het leuk anderen het vilten te leren. Ik ben activiteiten en workshops gaan organiseren voor kinderen en volwassen. Een bijzondere plek waar ik graag workshops geef is in VUmc Kinderstad waar ik tevens wekelijks als vrijwilliger werk. Daar komen (zieke) kinderen en hun familie en vrienden om te kunnen spelen en ontspannen gedurende de ziekenhuisopnames of –bezoeken. Het bijzondere is dat mijn passie voor vilt en mijn opleidings- en werkervaring daar weer samen komen.

Ik heb van jongs af aan veel van knutselen, creatieve hobby’s, textiele werkvormen en de beeldende vorming vakken op school en opleiding gehouden. Als tiener vond ik het al heerlijk om met schapenwol in de weer te zijn . Mijn eerste grote aanschaf was een spinnewiel. Na de middelbare school zou ik al bijna van start gaan met een lerarenopleiding textiele werkvormen en huishoudkunde, maar dat werd op het laatste moment toch nog de opleiding ergotherapie. Daarna heb ik in de gezondheidszorg gewerkt. Ik ben in Zaandam geboren, aan de Nieuwkoopseplassen opgegroeid en woon nu alweer enkele decennia in Amsterdam.

Genieten van de natuur loopt ook als een rode draad door mijn leven. Ik laat me nu bij het vilten graag inspireren door de natuur. En het vilten zelf is al een heel natuurlijk proces met (h)eerlijke natuurproducten. Behalve inspiratie probeer ik ook andere producten uit de natuur te benutten, zoals bijvoorbeeld strandvondsten, takken enz. Verder ben ik altijd op zoek naar ideeën en bruikbaar materiaal in winkels, op markten en tijdens vakanties maar zeker ook bij vuilnis of in kringloopwinkels!

Ik beleef veel plezier aan het speciaal voor iemand of voor een speciale gelegenheid bedenken, maken en schenken van een viltwerkstuk. Daarnaast werk ik graag in opdracht en een deel van mijn werk verkoop ik bijvoorbeeld op speciale markten of exposities.

Ik hoop nog heel lang de mogelijkheden en inspiratie te mogen hebben om verder te gaan met mijn zoektocht in het vilten en dat met vele anderen te kunnen delen.

Sinds september 2018 volg ik de opleiding ‘Kunstzinnig Dynamische Coachen -Beeldend’ bij De Kleine Tiki in Breda.

* Ik heb cursussen, workshops en masterclasses gevolgd bij: Ricarda Assmann, Petra van den Berg, Anneke Copier, Marjolein Dallinga, Annalies van Eerde, Ingrid Garrod, Karin Glaubitz, Claudy Jongstra, Henriëtte van Klinken, Annemie Koenen, Margot van Leeuwen, Charity van de Meer, Lidy Nooij , Adrine Pool, Tanja Reekers, Bertina Slettenhaar en Joke van Zinderen

Op de fotopagina’s kunt  u mijn creaties bekijken.

Opmerkingen, vragen? Stuur mij een bericht!

Scroll naar boven